Google Search

Custom Search

Monday, September 19, 2011

Focşănenii cu datorii mari nu vor primi apă caldă




Focşănenii cu datorii mari nu vor primi apă caldă
=================================================

De la 1 octombrie

Eliminarea subvenţiei la căldură a fost o măsură pripită, fără a se analiza efectele pe care le va avea asupra românilor, au acuzat, ieri, parlamentarii din Comisia de Industrie şi Servicii a Camerei Deputaţilor. La şedinţa de la Parlament au participat preşedintele Consiliului Judeţean şi vicepreşedinte al PSD, Marian Oprişan, primarul Decebal Bacinschi, directorul ENET, Valter Popescu. La şedinţă au fost prezenţi şi liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, care au anunţat depunerea moţiunii simple pe tema eliminării subvenţiilor la încălzire. Moţiunea ar urma să fie discutată în plenul Senatului în cursul săptămânii viitoare. În cadrul şedinţei a fost criticată decizia de eliminare a subvenţiilor la căldură fără a se asigura măsuri consistente de sprijinire a românilor care vor plăti preţuri duble la căldură şi apă caldă. Doar la nivelul municipiului Focşani sunt circa 19 mii de familii care se încălzesc de la sistemul centralizat de încălzire.

Vicepreşedintele PSD, Marian Oprişan, a declarat, ieri, după dezbaterea desfăşurată la Palatul Parlamentului, referindu-se la măsura privind tăierea subvenţiilor la încălzire că Executivul „a tăiat şi apoi a măsurat, la fel ca în cazul tăierii cu 25% a salariilor“. „Şi în cazul eliminării subvenţiilor la încălzire s-a mers pe principiul întâi tăiem şi apoi măsurăm. Nu poţi să iei măsuri radicale până nu vii cu măsuri compensatorii. Guvernanţii vin şi spun că vor lua de la bogaţi şi cei foarte bogaţi. În realitate, Guvernul nu ia de la bogaţi, pentru că ei nu mai sunt conectaţi la sistemul de încălzire. Ia de la cei care câştigă 8 milioane de lei vechi pe lună şi care sunt bogaţi doar în viziunea PDL“, a spus vicepreşedintele PSD.
În cadrul discuţiilor s-a atins şi tema suportabilităţii costului căldurii pentru populaţie în iarna 2011-2012 după eliminarea subvenţiei pentru căldură. „A fost o întâlnire la care au participat şi liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Măsurile despre care s-a discutat au fost pentru a menţine acest sistem centralizat care a fost lăsat să moară de Guvern. Măsurile prezentate au fost bune, important este să se ţină cont şi de părerea Opoziţiei. Înlăturarea subvenţiei prea brusc, ajutoarele la încălzire prea restrictive şi banii daţi cu nemiluita primarilor PDL sunt câteva probleme pe care le are acum Puterea“, ne-a declarat Decebal Bacinschi.

19 mii de familii vor suferi în frig

Primarul Decebal Bacinschi a anunţat că va trimite la Bucureşti noi propuneri de modificare a actelor normative de care speră să se ţină cont. El a precizat că, prin normele de aplicare a ordonanţei privind ajutorul la încălzire, vor rămâne foarte puţini focşăneni care să beneficieze de acest sprijin. Directorul ENET, Valter Popescu, susţine că aceste criterii de acordare a ajutorului la căldură vor afecta în special focşănenii din clasa de mijloc, adică oamenii care nu se încadrează la normele de venit. „S-a criticat decizia de a se elimina subvenţia la căldură fără măsuri consistente, prea brusc, fără a se analiza clar şi concret ce se va face de acum încolo. Această măsură va afecta un număr foarte mare de cetăţeni, în special clasa medie“, ne-a declarat Valter Popescu, directorul ENET Focşani.
Potrivit primăriei Focşani, anul trecut au fost circa 3.100 de beneficiari ai ajutoarelor la încălzire acordate de la bugetului statului. Dacă situaţia rămâne neschimbată, aceasta înseamnă că circa 15 mii de familii racordate la ENET vor plăti facturi duble la căldură deoarece Guvernul condus de PDL consideră că sunt prea bogaţi pentru a fi sprijiniţi de stat. Este acelaşi guvern care nu a plătit proiectele de reabilitare termică a blocurilor din Focşani, soluţie care ar fi redus din facturile la încălzire în iarna care urmează. De asemenea, s-a discutat despre găsirea unor soluţii pentru a face suportabil costul căldurii pentru populaţie în această iarnă. Toate aceste discuţii se vor materializa în iniţiative legislative pentru ca în acest sezon rece să nu fie probleme. „Sperăm ca, începând de azi, să se analizeze necesitatea adoptării urgente a unei strategii de încălzire, să li se explice tuturor celor care nu plătesc că vor fi măsuri de reducere a pierderilor nu numai în sistem centralizat dar şi în locuinţe. Sperăm într-un ajutor pe care bugetul statului să-l dea municipalităţii, astfel ca datoriile la combustibil să fie plătite urgent şi până în primăvară să fie o eficientizare pentru producţia şi transportul energiei“, ne-a mai declarat Valter Popescu.

Datornicii nu primesc apă caldă şi căldură

No comments:

Post a Comment